Kako pravilno jesti
06-11-2024Navdušite s popolnimi pribori in dodatki in ugotovite, kako ravnati s jedilnim priborom

Ste že prejeli povabilo na pogostitev ali nameravate svoje najbližje presenetiti s kraljevsko pojedino kot iz pravljice? Kakorkoli že, bodite pozorni na (vsaj) osnovna načela prehranjevanja.
Kako pogrniti jedilni pribor?
Komaj čakate, da boste goste osupnili z novimi, svetlečimi jedilnimi pripomočki? Vsak kos, tudi majhna čajna žlička, ima točno določeno mesto na praznični deski.
Medtem ko pri menu z dvema hodi velja:
• Jušna žlica in nož sta na desni strani
• Vilica je na levi strani

Za menu z več hodi jedilni pribor shranite na naslednji način:
Levo od krožnika:
• Vilica je na levi strani
• Vilica za ribo
• Vilica za glavno jed
Desno od krožnika:
• Nož za solato
• Jušna žlica
• Čajna žlička
• Nož za ribo
• Nož za glavno jed
Nad krožnikom:
• Nož za sladico
• žlička za sladico
• Vilica za sladico
Ampak ne pozabite. Nelagodje prihaja tudi s polno mizo. Zato ne dajte več kot treh na levo stran in štiri jedilni pribori na desno. Raje jih pripelji pozneje. Skupaj z naslednjim hodom.

Kako ravnati z jedilnim priborom?
Tako kot jedilni pribor ima tudi jedilnica z njim svoja pravila. Prvi, povsem nepomemben, je pravi oprijem. Vzemite nož v desno roko, vilice v levo roko. Če ste levičar, naredite to seveda obratno.
Drugi so:
• Ne ližite noža
• Ne dajte žličke v usta
• Noža ne drgnite s hrano ali vilico
• Jedilnega pribora ne postavljajte v skodelice ali sklede
+ Trik za jedilni pribor
Ste že pojedli ali si samo privoščite kratek oddih? Ne dovolite, da natakar ugiba. Povejte to z jedilnim priborom. Nož in vilice imajo svoj „znakovni jezik“, ki ga lahko igrivo obvladate. Vse, kar morate storiti, je, da si krožnik predstavljate kot uro, jedilni pribor pa kot roke. S „potovanjem skozi čas“ sporočate naslednje:
Pavza:
Jedilni pribor leži odprt na krožniku. Najpogosteje z rokama ob štirih in osmih.
Pojedeno:
Jedilni pribor leži vzporedno proti sredini. Najpogosteje z rokama v četrti uri in dvajseti minuti.
Ali pa hrano pojejte do zadnje drobtine in vsem bo jasno, da vam je bila všeč in lahko začnete debare.
Dober tek!
