Navdušite s popolnimi pribori in dodatki in ugotovite, kako ravnati s jedilnim priborom

Ste že prejeli povabilo na pogostitev ali nameravate svoje najbližje presenetiti s kraljevsko pojedino kot iz pravljice? Kakorkoli že, bodite pozorni na (vsaj) osnovna načela prehranjevanja. 

Kako pogrniti jedilni pribor?

Komaj čakate, da boste goste osupnili z novimi, svetlečimi jedilnimi pripomočki? Vsak kos, tudi majhna čajna žlička, ima točno določeno mesto na praznični deski.

Medtem ko pri menu z dvema hodi velja:

       • Jušna žlica in nož sta na desni strani
       • Vilica je na levi strani

Za menu z več hodi jedilni pribor shranite na naslednji način:

Levo od krožnika:

       • Vilica je na levi strani
       • Vilica za ribo
     
 • Vilica za glavno jed

Desno od krožnika:

       • Nož za solato
       • Jušna žlica
       • Čajna žlička
       • Nož za ribo
       • Nož za glavno jed

Nad krožnikom:

       • Nož za sladico
       • žlička za sladico
       • Vilica za sladico

Ampak ne pozabite. Nelagodje prihaja tudi s polno mizo. Zato ne dajte več kot treh na levo stran in štiri jedilni pribori na desno. Raje jih pripelji pozneje. Skupaj z naslednjim hodom.

Kako ravnati z jedilnim priborom?

Tako kot jedilni pribor ima tudi jedilnica z njim svoja pravila. Prvi, povsem nepomemben, je pravi oprijem. Vzemite nož v desno roko, vilice v levo roko. Če ste levičar, naredite to seveda obratno.

Drugi so:

       • Ne ližite noža
       • Ne dajte žličke v usta
       • Noža ne drgnite s hrano ali vilico
       • Jedilnega pribora ne postavljajte v skodelice ali sklede

+ Trik za jedilni pribor

Ste že pojedli ali si samo privoščite kratek oddih? Ne dovolite, da natakar ugiba. Povejte to z jedilnim priborom. Nož in vilice imajo svoj „znakovni jezik“, ki ga lahko igrivo obvladate. Vse, kar morate storiti, je, da si krožnik predstavljate kot uro, jedilni pribor pa kot roke. S „potovanjem skozi čas“ sporočate naslednje:

Pavza:
Jedilni pribor leži odprt na krožniku. Najpogosteje z rokama ob štirih in osmih.

Pojedeno:
Jedilni pribor leži vzporedno proti sredini. Najpogosteje z rokama v četrti uri in dvajseti minuti.

Ali pa hrano pojejte do zadnje drobtine in vsem bo jasno, da vam je bila všeč in lahko začnete debare.

Dober tek!