#2 Obredi kave: Privoščite si meditativno izkušnjo priprave filtrirane kave
07.05.2024Hario V60 ima odličen okus iz skodelice Basic Glas Double wall
Alternativni način priprave kave, ki bo postal vaš najljubši obred. Aroma sveže mlete kave, ki „zacveti“ v dripper Hario V60, je poudarjena s slastno gladko teksturo in čistim okusom. Popoln začetek dneva ali popoldanski napitek. Predstavili vam bomo, kako preprosto je pripraviti filter kavo Hario V60.
Hario V60 je pripravo kave povzdignil v umetniško obliko, pri kateri je poudarek na kakovosti kave in uživanju v samem postopku priprave. V60 spodbuja počasnejši in bolj premišljen pristop h kavi, ki je v nasprotju z vrvežem sodobnega življenja.
Potrebujemo:
∙ Hario V60 dripper
∙ filtrirne papirje V60
∙ 15 g srednje mlete svetlo pražene kave
∙ čajnik s koničastim vratom
Skodelico z dvojno steno Basic Glas
bakreno žličko za kavo Gaya all satin
Pristop:
1. korak
Kapalko postavite na kozarec in
vanj položite filtrirni papir.
Izperite ga z vročo vodo, da se znebite okusa po papirju.
2. korak
V kapalko dodajte sveže mleto kavo.
Kavo prelijte vsaj dvakrat.
S prvim nalivanjem mora biti kava povsem navlažena. Vodo s temperaturo
93 °C
vlivajte s počasnimi krožnimi gibi in pustite, da „počiva“ približno
35 sekund. Ta del
postopka ekstrakcije se imenuje cvetenje. S tem boste iz kave odstranili
odvečni zrak
in zagotovili popolno porazdelitev v filtrirnem papirju in opremi.
3. korak
Po 35 sekundah je kava pripravljena za
drugo dolivanje, ponovno s krožnimi gibi, dokler
ne dosežete približno 220 do 250 ml v skodelici. Celoten obred naj bi
trajal tri do tri minute in pol.
NASVET: Filtrirana
kava se od espressa razlikuje po večjem razmerju med vodo in kavo.
To popolnoma spremeni izkušnjo pitja. Espresso je močan, koncentriran
napitek.
Vendar pa vsebnost kofeina v njem ni močnejša od filtrirane kave.
Slednja je lažja in bolj razredčena, zato je bolj subtilen način uživanja
kave.
Priporočamo, da jo pijete čisto, brez mleka.