BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 €

Kako izbrati kuhinjske nože...

30.09.2022

...da bodo postali vaš zaklad

Kako izbrati kuhinjske nože...

Svetovno znani kuharski mojster Wolfgang Puck z nasmehom opisuje zgodbo iz otroštva o nedeljskem zrezku. O tem, kako je smel jesti meso le enkrat na teden in kako se je pri tem znašel. Praznični zrezek je razrezal in polovico dal na stran za ponedeljek – tako je lahko imel meso dvakrat na teden. Takrat mu je bilo verjetno vseeno, s katerim nožem je to storil. Toda na vrhuncu svoje slave, ko na primer vodi catering na podelitvi oskarjev, mu ne bo uspelo brez perfektne opreme. Tudi domači kuharji se dobro zavedajo, da so pravi noži resnični zaklad v kuhinji.




Pri rezanju pojdite do roba

V prejšnjem članku smo pojasnili, zakaj 1 nož v kuhinji ni dovolj. Predstavili smo tudi njihovo osnovno delitev. Če pa ne želite biti samo amaterski kuhar, ampak želite postati Wolfgang Puck v vašem gospodinjstvu, morate svoje znanje nenehno poglabljati. Takrat se ne boste pravilno odločili le vi, temveč boste poučili tudi kuharje okoli sebe.







Kot prvi „draftajte“
nož kuharskega mojstra

Na začetku je dobro izbrati nož, ki ga boste najpogosteje uporabljali. Glavno zvezdo. Nato na podlagi tega sestavite idealno sestavo. Nož kuharskega mojstra Lunasol Premium združuje prednosti velikega in spretnega noža. Ponaša se z visokokakovos­tnim, v ledu kaljenim nemškim jeklom, ki je v celoti vključen v ergonomski ročaj iz trde plastike POM.

Tako boste lahko z gotovostjo v rokah rezali meso ali zelenjavo. Z njim lahko na primer tudi potolčete česen z ravnim delom noža, pri čemer se bo zgodil prijeten spremljevalni pojav, da boste kot pravi kuharski mojster v kuhinji " udarili po mizi".

Kot prvi draftajte nož kuharskega mojstra



Material rezila je bistvenega pomena

Ali bi vitez zmagal v bitki, če bi imel papirnati meč? Podobno, ali bi kuhar uspel, če bi bilo rezilo njegovega noža slabe kakovosti? Za učinkovito delo priporočamo rezilo iz damaščanskega ali nerjavečega jekla. Nerjaveče jeklo ne potrebuje pogoste nege, je odporno proti koroziji, zato je tudi po dolgem času videti enako. Ustrezen primerek te vrste je nož santoku. Damaščansko pa je izvirno jeklo s čudovitimi vzorci, ki spominjajo na letnice. Od nerjavečega se razlikuje po videzu, razen tega pa med njima ni velikih razlik. Je tudi trpežno in enostavno za vzdrževanje. Pri nas lahko izberete na primer kuhinjski nož Lunasol Platinum iz damaščanskega jekla.


Material rezila je bistvenega pomena 1
Material rezila je bistvenega pomena 2






Ali je bolj trdo jeklo avtomatsko boljše?

Ali je bolj trdo jeklo avtomatsko boljše?

Morda to poznate. En dan se počutite, kot da bi lahko presekali tudi sekvojo, čez nekaj dni pa komaj presekate kuhan korenček. To še ne pomeni, da je nož slabe kakovosti. Verjetno gre za rezilo iz mehkega jekla, ki ima svoje prednosti in slabosti. Je bolj odporno na udarce in bolj prožno, kar vam bo prineslo zmago pri rezanju purana. Po drugi strani pa je povsem normalno, da ga morate pogosteje brusiti.

Trdo jeklo pa dolgo časa ostane ostro, vendar ni tako prožno in je lahko občutljivo na močne udarce.

Kaj pa zlata – v tem primeru precej jeklena – sredina? Prednosti obeh tipov združuje nož Premium S-Art z dizajnom umetnika Reta Bärschija. Ohranja ostrino, hkrati pa je prožen in vzdržljiv.







S pravo obliko boste
postali kuhinjski nindža

Imate raje japonske ali nemške nože? Za rezanje z „guganjem“ so primerna bolj okrogla rezila nemškega tipa.

Vendar pa pravi kuhinjski samuraj potrebuje tudi japonski santoku z bolj ravnim rezilom, ki je odlično za sekljanje od zgoraj. Zaradi utorov na straneh se zelenjava med rezanjem nanj ne lepi. Uporabite ga lahko tudi kot lopatko za zajemanje v loncu. Poleg širokega rezila nožev santoku boste zadovoljni tudi z njihovo široko izbiro.

S pravo obliko boste postali kuhinjski nindža




Olajšajte si pripravo sušija in filiranje rib


Olajšajte si pripravo
sušija in filiranje rib

Ste ljubitelj sušija? Za to je idealen nož z enostransko brušenim rezilom. Prav tako je odličen za zahtevno filiranje rib, pri katerem kožo ločite od mesa.

Rezilo našega noža za suši Lunasol Premium S-Art je brušeno na desni strani, zato je namenjeno le desničarjem. Poleg tega ga ne priporočamo uporabljati za druga živila, saj se rez običajno premika. V tem primeru namesto tega uporabite klasični nož z dvostranskim rezilom.







Udoben oprijem je bistvenega pomen

Ali bi Roger Federer postal teniški as, če se mu lopar ne bi prilegal v roki? Prav tako brez pravega ročaja ne boste napredovali na svetovni lestvici kuharjev. Nož mora biti udoben za držanje. Nato lahko preidete na naslednje merilo. Na primer material.

Udoben oprijem je bistvenega pomen




Plastični ročaj in ročaj iz steklenih vlaken sta trpežna, leseni ročaj je edinstven


Plastični ročaj in ročaj iz steklenih vlaken
sta trpežna, leseni ročaj je edinstven

Verjetno najpogosteje uporabljen ročaj je plastični. Ne bo vas razočaral niti v stresnih situacijah – je trpežen, enostaven za vzdrževanje in zdrži res dolgo. Podobne lastnosti imajo tudi steklena vlakna, ki so prav tako izjemno močna. Če pa ste ljubitelj lesa, vas bo zagotovo zanimal komplet nožev za steake Basic v škatli. Seveda zahteva več nege, vendar vas bo razveselila njegova edinstvenost – dva enaka kosa lesa nista nikoli enaka.







Preizkusite ravnotežje

Pri kuhanju golaža velja pravilo – kolikor mesa, toliko čebule. Enako načelo lahko uporabimo za oba glavna dela noža. Rezilo in ročaj morata biti enako težka, da se z njima dobro manevrira in da ne poškodujeta zapestja. Kako to ugotovite? Nož položite na svoj kazalec na točki med rezilom in ročajem. Če se na nobenem koncu nož ne prevesi, je popolnoma uravnotežen.

Preizkusite ravnotežje




Komplet nožev prihrani prostor in čas


Komplet nožev prihrani prostor in čas

Če ne želite kupiti vsakega modela posebej, vam bo ustrezal komplet 6 različnih nožev Profi-Line z rezilom iz nerjavečega jekla in plastičnim ročajem. Poleg tega zaradi praktičnega stojala iz bambusa noži ne bodo po nepotrebnem uhajali iz vašega delovnega prostora.




Naročite kuhinjske nože na spletu

Upamo, da ste izvedeli koristne informacije in da že veste, kako izbrati prave kuhinjske nože.
V naslednjem delu bomo obravnavali še eno zanimivo temo, zato nas spremljajte.

button
badge