Kako izbrati kuhinjske nože...
30.09.2022...da bodo postali vaš zaklad
Svetovno znani kuharski mojster Wolfgang Puck z nasmehom opisuje zgodbo iz otroštva o nedeljskem zrezku. O tem, kako je smel jesti meso le enkrat na teden in kako se je pri tem znašel. Praznični zrezek je razrezal in polovico dal na stran za ponedeljek – tako je lahko imel meso dvakrat na teden. Takrat mu je bilo verjetno vseeno, s katerim nožem je to storil. Toda na vrhuncu svoje slave, ko na primer vodi catering na podelitvi oskarjev, mu ne bo uspelo brez perfektne opreme. Tudi domači kuharji se dobro zavedajo, da so pravi noži resnični zaklad v kuhinji.
Pri rezanju pojdite do roba
V prejšnjem članku smo pojasnili, zakaj 1 nož v kuhinji ni dovolj. Predstavili smo tudi njihovo osnovno delitev. Če pa ne želite biti samo amaterski kuhar, ampak želite postati Wolfgang Puck v vašem gospodinjstvu, morate svoje znanje nenehno poglabljati. Takrat se ne boste pravilno odločili le vi, temveč boste poučili tudi kuharje okoli sebe.
Kot
prvi „draftajte“
nož kuharskega mojstra
Na
začetku je dobro izbrati nož, ki ga boste najpogosteje uporabljali. Glavno
zvezdo. Nato na podlagi tega sestavite idealno sestavo. Nož kuharskega mojstra Lunasol
Premium združuje prednosti velikega in spretnega noža. Ponaša se
z visokokakovostnim, v ledu kaljenim nemškim jeklom, ki je v celoti
vključen v ergonomski ročaj iz trde plastike POM.
Tako boste lahko z gotovostjo v rokah rezali meso ali zelenjavo. Z njim lahko
na primer tudi potolčete česen z ravnim delom noža, pri čemer se bo zgodil
prijeten spremljevalni pojav, da boste kot pravi kuharski mojster v kuhinji "
udarili po mizi".
Material rezila je bistvenega pomena
Ali bi vitez zmagal v bitki, če bi imel papirnati meč? Podobno, ali bi kuhar uspel, če bi bilo rezilo njegovega noža slabe kakovosti? Za učinkovito delo priporočamo rezilo iz damaščanskega ali nerjavečega jekla. Nerjaveče jeklo ne potrebuje pogoste nege, je odporno proti koroziji, zato je tudi po dolgem času videti enako. Ustrezen primerek te vrste je nož santoku. Damaščansko pa je izvirno jeklo s čudovitimi vzorci, ki spominjajo na letnice. Od nerjavečega se razlikuje po videzu, razen tega pa med njima ni velikih razlik. Je tudi trpežno in enostavno za vzdrževanje. Pri nas lahko izberete na primer kuhinjski nož Lunasol Platinum iz damaščanskega jekla.
Ali je bolj trdo jeklo avtomatsko boljše?
Morda
to poznate. En dan se počutite, kot da bi lahko presekali tudi sekvojo, čez
nekaj dni pa komaj presekate kuhan korenček. To še ne pomeni, da je nož slabe
kakovosti. Verjetno gre za rezilo iz mehkega jekla, ki ima svoje prednosti in
slabosti. Je bolj odporno na udarce in bolj prožno, kar vam bo prineslo zmago
pri rezanju purana. Po drugi strani pa je povsem normalno, da ga morate
pogosteje brusiti.
Trdo jeklo pa dolgo časa ostane ostro, vendar ni tako prožno in je lahko
občutljivo na močne udarce.
Kaj pa zlata – v tem primeru precej jeklena – sredina? Prednosti obeh
tipov združuje nož Premium S-Art z dizajnom umetnika Reta
Bärschija. Ohranja ostrino, hkrati pa je prožen in vzdržljiv.
S pravo
obliko boste
postali kuhinjski nindža
Imate
raje japonske ali nemške nože? Za rezanje z „guganjem“ so primerna bolj
okrogla rezila nemškega tipa.
Vendar pa pravi kuhinjski samuraj potrebuje tudi japonski santoku z bolj ravnim
rezilom, ki je odlično za sekljanje od zgoraj. Zaradi utorov na straneh se
zelenjava med rezanjem nanj ne lepi. Uporabite ga lahko tudi kot lopatko za
zajemanje v loncu. Poleg širokega rezila nožev santoku boste zadovoljni tudi
z njihovo široko izbiro.
Olajšajte
si pripravo
sušija in filiranje rib
Ste
ljubitelj sušija? Za to je idealen nož z enostransko brušenim rezilom. Prav
tako je odličen za zahtevno filiranje rib, pri katerem kožo ločite od
mesa.
Rezilo našega noža za suši Lunasol Premium S-Art je brušeno
na desni strani, zato je namenjeno le desničarjem. Poleg tega ga ne
priporočamo uporabljati za druga živila, saj se rez običajno premika. V tem
primeru namesto tega uporabite klasični nož z dvostranskim rezilom.
Udoben oprijem je bistvenega pomen
Ali bi Roger Federer postal teniški as, če se mu lopar ne bi prilegal v roki? Prav tako brez pravega ročaja ne boste napredovali na svetovni lestvici kuharjev. Nož mora biti udoben za držanje. Nato lahko preidete na naslednje merilo. Na primer material.
Plastični
ročaj in ročaj iz steklenih vlaken
sta trpežna, leseni ročaj je edinstven
Verjetno najpogosteje uporabljen ročaj je plastični. Ne bo vas razočaral niti v stresnih situacijah – je trpežen, enostaven za vzdrževanje in zdrži res dolgo. Podobne lastnosti imajo tudi steklena vlakna, ki so prav tako izjemno močna. Če pa ste ljubitelj lesa, vas bo zagotovo zanimal komplet nožev za steake Basic v škatli. Seveda zahteva več nege, vendar vas bo razveselila njegova edinstvenost – dva enaka kosa lesa nista nikoli enaka.
Preizkusite ravnotežje
Pri kuhanju golaža velja pravilo – kolikor mesa, toliko čebule. Enako načelo lahko uporabimo za oba glavna dela noža. Rezilo in ročaj morata biti enako težka, da se z njima dobro manevrira in da ne poškodujeta zapestja. Kako to ugotovite? Nož položite na svoj kazalec na točki med rezilom in ročajem. Če se na nobenem koncu nož ne prevesi, je popolnoma uravnotežen.
Komplet nožev prihrani prostor in čas
Če ne želite kupiti vsakega modela posebej, vam bo ustrezal komplet 6 različnih nožev Profi-Line z rezilom iz nerjavečega jekla in plastičnim ročajem. Poleg tega zaradi praktičnega stojala iz bambusa noži ne bodo po nepotrebnem uhajali iz vašega delovnega prostora.