BREZPLAČNA DOSTAVA NAD 50 €

Kako pravilno jesti

18.02.2020

Navdušite s popolnimi pribori in dodatki in ugotovite, kako ravnati s jedilnim priborom

Kako pravilno jesti

Ste že prejeli povabilo na pogostitev ali nameravate svoje najbližje presenetiti s kraljevsko pojedino kot iz pravljice? Kakorkoli že, bodite pozorni na (vsaj) osnovna načela prehranjevanja. 


Kako pogrniti jedilni pribor?

Komaj čakate, da boste goste osupnili z novimi, svetlečimi jedilnimi pripomočki? Vsak kos, tudi majhna čajna žlička, ima točno določeno mesto na praznični deski.

Medtem ko pri menu z dvema hodi velja:

  • Jušna žlica in nož sta na desni strani
  • Vilica je na levi strani
Kako pogrniti jedilni pribor?

Za menu z več hodi jedilni pribor shranite na naslednji način:

Levo od krožnika:

  • Vilica za solato
  • Vilica za ribo
  • Vilica za glavno jed

Desno od krožnika:

  • Nož za solato
  • Jušna žlica
  • Čajna žlička
  • Nož za ribo
  • Nož za glavno jed

Nad krožnikom:

  • Nož za sladico
  • Žlička za sladico
  • Vilica za sladico


Ampak ne pozabite. Nelagodje prihaja tudi s polno mizo. Zato ne dajte več kot treh na levo stran in štiri jedilni pribori na desno. Raje jih pripelji pozneje. Skupaj z naslednjim hodom.



Kako ravnati z jedilnim priborom?

Kako ravnati z jedilnim priborom?

Tako kot jedilni pribor ima tudi jedilnica z njim svoja pravila. Prvi, povsem nepomemben, je pravi oprijem. Vzemite nož v desno roko, vilice v levo roko. Če ste levičar, naredite to seveda obratno.

Drugi so:

  • Ne ližite noža
  • Ne dajte žličke v usta
  • Noža ne drgnite s hrano ali vilico
  • Jedilnega pribora ne postavljajte v skodelice ali sklede


+ Trik za jedilni pribor

Ste že pojedli ali si samo privoščite kratek oddih? Ne dovolite, da natakar ugiba. Povejte to z jedilnim priborom. Nož in vilice imajo svoj „znakovni jezik“, ki ga lahko igrivo obvladate. Vse, kar morate storiti, je, da si krožnik predstavljate kot uro, jedilni pribor pa kot roke. S „potovanjem skozi čas“ sporočate naslednje:

Pavza:
Jedilni pribor leži odprt na krožniku. Najpogosteje z rokama ob štirih in osmih.

Pojedeno:
Jedilni pribor leži vzporedno proti sredini. Najpogosteje z rokama v četrti uri in dvajseti minuti.

Ali pa hrano pojejte do zadnje drobtine in vsem bo jasno, da vam je bila všeč in lahko začnete debare.

Dober tek!

Trik za jedilni pribor