Kako pravilno jesti
18.02.2020Navdušite s popolnimi pribori in dodatki in ugotovite, kako ravnati s jedilnim priborom
Ste že prejeli povabilo na pogostitev ali
nameravate svoje najbližje presenetiti s kraljevsko pojedino kot iz pravljice?
Kakorkoli že, bodite pozorni na (vsaj) osnovna načela prehranjevanja.
Kako pogrniti jedilni pribor?
Komaj čakate, da boste goste osupnili
z novimi, svetlečimi jedilnimi pripomočki? Vsak kos, tudi majhna čajna
žlička, ima točno določeno mesto na praznični deski.
Medtem ko pri menu z dvema hodi velja:
- Jušna žlica in nož sta na desni strani
- Vilica je na levi strani
Za menu z več hodi jedilni pribor shranite na naslednji način:
Levo od krožnika:
- Vilica za solato
- Vilica za ribo
- Vilica za glavno jed
Desno od krožnika:
- Nož za solato
- Jušna žlica
- Čajna žlička
- Nož za ribo
- Nož za glavno jed
Nad krožnikom:
- Nož za sladico
- Žlička za sladico
- Vilica za sladico
Ampak ne pozabite. Nelagodje prihaja tudi s polno mizo. Zato ne dajte več kot
treh na levo stran in štiri jedilni pribori na desno. Raje jih pripelji
pozneje. Skupaj z naslednjim hodom.
Kako ravnati z jedilnim priborom?
Tako kot jedilni pribor ima tudi jedilnica z njim svoja pravila. Prvi, povsem nepomemben, je pravi oprijem. Vzemite nož v desno roko, vilice v levo roko. Če ste levičar, naredite to seveda obratno.
Drugi so:
- Ne ližite noža
- Ne dajte žličke v usta
- Noža ne drgnite s hrano ali vilico
- Jedilnega pribora ne postavljajte v skodelice ali sklede
+ Trik za jedilni pribor
Ste že pojedli ali si samo privoščite kratek
oddih? Ne dovolite, da natakar ugiba. Povejte to z jedilnim priborom. Nož in
vilice imajo svoj „znakovni jezik“, ki ga lahko igrivo obvladate. Vse, kar
morate storiti, je, da si krožnik predstavljate kot uro, jedilni pribor pa kot
roke. S „potovanjem skozi čas“ sporočate naslednje:
Pavza:
Jedilni pribor leži odprt na krožniku. Najpogosteje z rokama ob štirih in
osmih.
Pojedeno:
Jedilni pribor leži vzporedno proti sredini. Najpogosteje z rokama v četrti
uri in dvajseti minuti.
Ali pa hrano pojejte do zadnje drobtine in vsem bo jasno, da vam je bila všeč
in lahko začnete debare.
Dober tek!