Poletne mešane pijače: 8 okusnih in enostavnih receptov, ki jih lahko pripravite sami
30.07.2024V elegantnih kozarcih Lunasol s pecljem
Nad poletjem se zaenkrat še ne moremo pritoževati. Res je vroče in vse, kar si želite početi, je ležati na ležalniku in upati na majhen piš vetra. Prav idealno bo, če vam bo vaša ljubljena oseba prinesla okusno hladno pijačo.
Video recepti
za elegantne koktajle
Nič nimamo proti pivu in vinu, vendar pri teh temperaturah potrebujete pijačo s kocko ledu. Profesionalni barmani so za vas pripravili osem različnih receptov za poletne pijače, za katere potrebujete le nekaj sestavin in so primerni tudi za začetnike. V skladu z motom – čim bolj preprosto, tem bolje. Gre za 4 klasike in 4 novosti, ki bodo presenetile vas in vaše goste. V naših čudovitih kozarcih se pijače pokažejo v najboljši luči in obljubljajo popolno okusno doživetje. Tako lahko preskočite obisk bara in nadaljujete s počitkom na vrtnem ležalniku ali viseči mreži. Predvsem: „Ice, Ice Baby“, saj je treba poletno pijačo postreči ledeno hladno. Na zdravje in čin čin!
Vse za stilsko mešanje pijač
Če želite pripravljati pijače kot pravi mojstri, boste potrebovali profesionalno opremo za bar. Ne glede na to, ali se odločite za kakšno od novosti iz serije Basic ali celoten koktajlni set, bo že samo pripravljanje doživetje. Must have izdelki vključujejo žlico s spiralo na ročaju in dvosmerno dozirno posodico, ki vam bo pomagala dozirati sestavine natančno v mililitrih. Celotno opremo za bar lahko kupite tudi s črnim PVD premazom, ki ji daje poseben videz.
Sorrento Sparkle
v objemu limone
Pravi dopustniški napoj ima koktejl Sorrento Sparkle. Njegov okus vas bo popeljal naravnost na sončno obalo Italije.
Je zelo enostaven za pripravo, zato ga boste zlahka zmešali vsem gostom na vrtni zabavi.
3 cl ledenega Limoncella *
10 cl penine
3 maline za dekoracijo
bio limona
led
PRIPOROČAMO KOZAREC
Optima
Line Lunasol 660 ml
POSTOPEK
V kozarec za vino postopoma nalijte Limoncello in penino. Dodajte led. Nežno
premešajte z žlico in okrasite z malinami. Od oprane limone odrežite lupino
v velikosti kovanca, iz katere s hitrim vrtenjem nad kozarcem iztisnite
aromatična eterična olja. Bogata aroma citrusa tako doseže površino pijače
in okrepi njeno aromo. Dajte v pijačo in postrezite.
* Limoncello je v Italiji eden izmed priljubljenih sadnih likerjev.
Njegova zgodovina se piše že več kot sto let. Narejen je iz limonine lupine,
ki je prepojena z brezbarvnim alkoholom. Zelo enostavno ga lahko pripravimo
doma.
Hugo
bezgova osvežitev
Aromatičen je zaradi mete, osvežilen pa zaradi bezga. Koktejl Hugo, ki izvira iz regije Trentino-Alto Adige,
je hitro postal priljubljen tudi izven meja Italije. Najbolj okusen je z domačim bezgovim sirupom.
10 cl penine
2 – 3 cl bezgovega sirupa
5 cl soda vode
6 listov mete
rezina limone
led
PRIPOROČAMO KOZAREC
21st
Lunasol 810 ml
POSTOPEK
V vinski kozarec nalijte bezgov sirup, penino in dodajte led. Okrasite
z rezino limone in listi mete. Dodajte soda vodo in nežno premešajte. Pijačo
postrezite s slamico.
Nasvet: Če imate možnost, izberite maroško meto. Ima največ
eteričnih olj in zato posebno močno aromo. Je veliko bolj okusna od drugih
sort mete.
Za brezalkoholno različico priporočamo uporabo brezalkoholnega
penečega vina.
Prince of Wales
eksplozija nepričakovanih okusov
Je eden izmed svetovnih klasik, ki se jo splača poskusiti. Govori se, da je to pijačo ustvaril princ Walesa – Edward VII, angleški kralj v letih 1901–1910. Mogoče si mislite, da se bo po okusu bolj prilegal gospodom. Na koncu pa gre za nežno mehurčkasto pijačo, ki vas bo presenetila z eksplozijo nepričakovanih okusov.
10 cl penine
2 cl konjaka
1 cl Triple sec (aromatični pomarančni liker)
1 brizg Angostura bitter
lupina bio pomaranče (za dekoracijo)
PRIPOROČAMO KOZAREC
21st
Lunasol 250 ml
POSTOPEK
V ohlajen kozarec za šampanjec postopoma nalijte konjak, triple sec in kanček
Angosture. Zalijte z ohlajeno penino. Z oprane pomaranče odrežite trak
lupinice in iz nje s hitrim vrtenjem nad kozarcem iztisnite aromatična
eterična olja. Bogat vonj citrusa tako doseže površino pijače in okrepi
njeno aromo. Dajte v pijačo in postrezite.
Nasvet: Obstaja veliko različic mešanja tega koktajla. Konjak lahko
nadomestimo z žganjem ali rženim viskijem. Mi imamo najraje konjak, ki se
lepo poda k penini, saj sta oba izdelana na osnovi grozdja.
Mimosa
začinjena budilka
Leno nedeljsko jutro ali kakršnokoli srečanje s prijatelji bo prijetno začel kozarec koktajla Mimosa. V Ameriki ga tradicionalno postrežejo gostom po poroki naslednji dan zjutraj. Obstajata dve različici njegovega izvora – francoska, po kateri jo je leta 1925 ustvaril natakar v pariškem hotelu Ritz, ali ameriška, po kateri jo je izumil režiser Alfred Hitchcock v San Franciscu v štiridesetih letih prejšnjega stoletja.
10 cl Prosecca
6 cl svežega pomarančnega soka
PRIPOROČAMO KOZAREC
Univers
Lunasol 205 ml
POSTOPEK
Streže se ga v kozarcu za šampanjec, ki naj bo dobro ohlajen, prav tako kot
tudi sestavine. Zaradi pomarančnega soka ima lepo rumeno barvo in pikanten
okus. Njegovo ime pa temelji na angleškem poimenovanju za akacijo, drevo
s svetlo rumenimi cvetovi.
Nasvet: Posebno pozornost posvetite kakovosti pomarančnega soka.
Pijača je najbolj okusna s sveže iztisnjenim sokom ene ali dveh pomaranč
(lahko tudi s pulpo).
Za brezalkoholno različico priporočamo uporabo brezalkoholnega
penečega vina.
Aperol Spritz
oranžni simbol poletja
Zakaj je v svetu tako priljubljen? Pravi odgovor bo bržčas edinstvena kombinacija grenkega in sladkega okusa. Aperol Spritz – oranžni simbol poletnega in počitniškega ugodja. Na koktajl sceni se je prvič pojavil v petdesetih letih prejšnjega stoletja, zato je skrajni čas, da si ga pripravite doma in uživate na terasi ali v kopalkah ob bazenu.
8 cl Prosecca
6 cl Aperola *
4 cl sode
bio pomaranča
kocke ledu
PRIPOROČAMO KOZAREC
Green
Wave Lunasol 765 ml
POSTOPEK
V kozarec za rdeče vino postopoma vlijte Aperol in led. Zalijte s proseccom
in sodo. Z žlico nežno premešajte, da se okusi povežejo, hkrati pa pijača
ohrani mehurčke. Okrasite z dvema rezinama pomaranče. Postrezite
s slamico.
* Aperol je zeliščni aperitiv, katerega zgodovina se je začela
pisati leta 1919. Prihaja iz severovzhodnega dela Italije. Narejen je
z maceriranjem encijana, rabarbare in pomaranče z dodatkom mešanice
zelišč. Ima nizko vsebnost alkohola – le 11 odstotkov, kar je primerno za
soparne poletne dni.
Campari Tocco Rosso
senzualen okus
Senzualno ime pijače, ki je v italijanščini ohlapno prevedeno kot „rdeč dotik“, ima prav tako senzualen okus. Sam Campari je simbol razvajanja in v kombinaciji s sladkim bezgovim sirupom in okusnim penečim Proseccom obljublja prefinjeno doživetje za brbončice. Že sam pogled na eleganten vinski kozarec, poln jagod, mete, ledu in rožnate pijače, vas vabi, da uživate v toplem poletnem večeru v romantičnem vzdušju.
3 cl Campari *
2 cl bezgovega sirupa
6 cl Prosecca
pest jagod
metini listi
kocke ledu
PRIPOROČAMO KOZAREC
Anno
Lunasol 450 ml
POSTOPEK
V kozarec za vino dodajte Campari, bezgov sirup in led. Dolijte penino in
okrasite s svežo meto in jagodami. Rdeči Campari daje pijači ne le rdečo
barvo, ampak tudi svež sladek vonj.
* Liker Campari spada med koreninske grenčice, njegov skrivni recept
pa je sestavljen iz okoli 50 različnih zelišč, grenke pomaranče in sočnega
jagodičevja. Grenčice izvirajo iz zdravilstva. Sprva so jih proizvajali za
lajšanje prebavnih težav, šele kasneje pa so postale del
kulture pitja.
Bellini
italijanska klasika
Sveže breskve z vrta naravnost v vaš ohlajeni Bellini. Popoln poletni aperitiv in obenem zelo enostaven za pripravo. Izumili so ga v znanem baru Harry's v Benetkah. V njem se lepo združijo žametni mehurčki suhe penine in osvežilen okus breskovega pireja.
10 cl Prosecca
5 cl sveže breskove kaše
PRIPOROČAMO KOZAREC
Crystal
Lunasol 210 ml
POSTOPEK
Breskov pire nalijemo v ohlajen kozarec za šampanjec, dolijemo penino (obe
sestavini vlivamo po notranji strani nagnjenega kozarca) in potem okušamo.
Namig: Okus Bellini je lahek in nežen in je paše k predjedem in
prigrizkom. Ne pozabite – sezona breskev se sklada s sezono Bellinijev.
Za brezalkoholno različico priporočamo uporabo brezalkoholnega
penečega vina.
Prosecco Royal
kraljevska zabava
Najboljši koktajli so ponavadi najpreprostejši. Med njimi je dobra stara klasika Prosecco Royal, ki je variacija slavnega francoskega Kir Royala (kjer se namesto Prosecca uporablja francoski šampanjec). Imenuje se po duhovniku Félixu Kiru, junaku francoskega odpora med drugo svetovno vojno in županu francoskega mesta Dijon. Nekatere zgodbe trdijo, da je Kir izumil pijačo, potem ko so nacisti zaplenili vsa rdeča vina iz Burgundije. Pijačo je zmešal z razpoložljivim belim vinom, ki je imelo okus po rdečem. Ne glede na to, ali je to res ali ne, je to okusno pijačo vredno poskusiti.
10 cl prosecca ali penine
2 cl Crème de Cassis (sladek liker iz črnega ribeza) *
Če načrtujete zabavo za več ljudi, priporočamo pripravo pijače v večji količini:
1 steklenica Prosecca ali penine
100 ml Crème de Cassis
drobni gozdni sadeži
PRIPOROČAMO KOZAREC
Flow
Lunasol 300 ml
POSTOPEK
Enostavno in prefinjeno hkrati. V ohlajen kozarec za šampanjec dajte manjši
gozdni sadež – robido, malino ali črni ribez. Zalijte s Crème de Cassis
in Proseccom. Odličen je za zdravice za svečane priložnosti, pa tudi za vrtne
zabave.
* Crème de Cassis je prideluje iz črnega ribeza, pridelanega
v Dijonu v Franciji. Odlično se poda v koktajle, pa tudi k sladkim
sladicam.
Directors: Marko Viskupič & Mária Dzianová
Assistant Director: Nikola Nosianová
Bartenders: Róbert Šajtlava & Lucia Ratkovská
Video: Patrik Reguli & Peter Lipták
Photography: Ivana Fiantoková & Tomáš Slovák
Make-up Artist: Katarína Zuzulová
Copywriter: Kristína Brezinová R.
Location: Pálenica Jelšovce