Preprosti namigi za skrb za pribor
31.01.2023Podaljšajte življenjsko dobo pribora do maksimuma
Pribor iz nerjavečega jekla je izredno odporen, nevtralen, zdravstveno neoporečen in oblikovno stabilen. Sčasoma se pa lahko tudi na najbolj kakovostnem priboru pojavijo usedline ali madeži. Kako se temu lahko izognemo?
Osnova je seveda umivanje pribora po vsaki uporabi. S tem boste preprečili daljši kontakt pribora z živili, ki lahko poškodujejo njegovo površino ali spremenijo njegovo barvo. Če se boste navadili nekaj namigov in nasvetov, vaš pribor bo sijal veliko dlje, kot bi pričakovali.
Namigi za skrb za pribor
Ročno umivanje:
•
Pribor umijte takoj po uporabi.
• Pribora ne puščajte dolgo časa v pomivalnem koritu ali vodi. Mineralne
soli v vodi lahko poškodujejo površino pribora.
• Pri čiščenju uporabljajte mehko gobico in detergent brez abrazijskih
lastnosti. Nikoli ne uporabljajte žične gobice.
• Po umivanju pribor posušite z mehko krpo.
V pomivalnem stroju:
•
Ne puščajte uporabljenega pribora v zaprtem, vlažnem pomivalnem stroju.
• Preverite, ali je v stroju dovolj soli in sredstva za sijaj, preverite
tudi, da ga ni preveč.
• Iz pomivalnega stroja odstranite kamen vsaj enkrat, najbolje pa trikrat
letno.
• Prepričajte se, da je pribor primeren za pomivanje v pomivalnem stroju.
Če ste ga kupili v naši spletni trgovini, podatek je naveden v podrobnostih
izdelka na strani SolaPoint.
• V košarico pomivalnega stroja ga postavite z glavo navzgor. Najbolje je
uporabiti predal za pribor, v katerega pribor razporedite tako, da se posamezni
kosi ne dotikajo. S pravilno razporeditvijo bo zaščiten pred nastankom prask
in madežev.
• Po koncu pralnega ciklusa ga takoj vzemite iz pomivalnega stroja in dobro
obrišite s suho krpo.
• Posrebren pribor in nerjaveče jeklo pomivajte ločeno, saj kontakt
navedenih materialov lahko povzroči kemične reakcije, ki lahko poškodujejo
srebro. Posrebren pribor zato sčasoma ne potemni in ne izgubi svoje lepote.
• V pomivalnem stroju ne pomivajte zarjavele posode. Med pomivanjem bo rja
plavala (gre za t. i. „plavajočo rjo“) in se lahko nabere tudi na
priboru.
Bodite temeljiti pri pranju nožev
Posebno
skrb posvetite zlasti rezilom nožev, katerih ostrost je odvisna od vsebnosti
ogljika. To seveda pomeni, da so rezila bolj nagnjena k rjavenju, če jih
shranjujete in pomivate nepravilno. Sola priporoča, da pribora ne puščate
v vodi ali vlažnem okolju, zlasti pri rezilih lahko prihaja do korozije. Razen
tega pa lahko pribor začne izgubljati tudi sijaj. To se dogaja zaradi običajne
rabe, z loščilom za nerjavno jeklo pa lahko priboru sijaj uspešno
povrnete.
Če je vaš pribor izgubil sijaj, ali so se na njen pojavili zarjaveli madeži,
lahko to popravite. Več informacij lahko najdete tu.