Zakaj 1 nož ni dovolj
02.03.2022Odkrijte prednosti nožev za kruh, meso ali zelenjavo
Kako
dolgo bi si želeli poslušati orkester, ki igra samo en inštrument – na
primer flavto?
Ali bi zidar lahko zgradil kakovostno hišo, če bi izmeril ravnino, zmešal
malto in z gladilko pogladil stene?
In ali je lahko rezanje zabavno in učinkovito, če kuhar vse naredi z enim
nožem? Prav to bomo obravnavali v prvem delu nove serije, imenovane Akademija
rezanja Lunasol.
Mojster
za rezanje potrebuje
idealen komplet nožev
Posamezni noži so posebej
razviti tako, da bi ustrezali določeni vrsti rezanja. Zato je pomembno imeti
celovit komplet.
Na primer, zahvaljujoč ozkemu rezilu lahko pridete v vsak zagib mesa,
z majhnim lahko pametneje olupite krompir, z visokim pa bolje nasekljate
zelišča.
Morda boste tako rekli – a ni to nepotreben luksuz? Mi bi odgovorili – ali
bo res prihranek, če uničite »univerzalni« nož,
ali če po nepotrebnem pri rezanju naredite veliko odpadkov ali
deformirate kruh?
Osnovna delitev nožev
Za kruh
Zobje nožev za kruh tako zlahka
zažgejo kruh, da se je težko vrniti k originalnemu nožu. Za še večje
udobje vam priporočamo desko
za rezanje Gaya Wooden.
Noži za Steak
V osnovi so namenjeni rezanju
vsega, česar ne zmorete z običajnim
jedilnim nožem – poleg zrezkov ga lahko uporabite tudi
za pico ali burgerje.
Za sir
Rezilo noža je posebej prilagojeno za dve zaporedni dejavnosti – najprej trdi sir narežete na rezine in jih nato prebodete s konico.
Nož Santoku
Po mnenju Japoncev je odličen za 3 stvari – rezanje, sekljanje in drobljenje. Ima debelejše in širše rezilo, ki ga dopolnjujejo zareze. Posledično pride zrak med rezilo in hrano, zato se surovina ne oprime nožev, ampak pade na desko. Široka rezila lahko uporabite tudi kot lopate – poberete narezano meso ali zelenjavo in jih vržete v lonec.
Za porcioniranje
Zahvaljujoč ozkemu in dolgemu
rezilu lahko pridete v vsak zagib piščanca, lososa ali katere koli druge
vrste mesa. Spretno loči kost, sklep ali žlezo
od drugih delov. Če ste gurmanski kuhar, eden od teh nožev
ne sme manjkati v vašem kompletu.
Za zelenjavo in sadje
In če radi k mesu pomešate
malo zelenjave, boste zagotovo cenili nože z manjšim rezilom in ročajem.
Z njimi lahko olupite krompir,
lahko pa na primer naberete tudi jabolčna jedrca.
Noži za suši in sašimi
Imajo izjemno dolgo rezilo in
z njimi lahko režete popolnoma tanke rezine. Prilagojeni so za desničarje,
stransko rezilo,
ergonomsko oblikovan hrastov ročaj.